La 23 septembrie 2024, în incinta Facultății de Biologie, Universitatea de Stat din Moldova a avut loc un seminar de informare în cadrul proiectului „Evaluarea stării speciilor de plante, fungi și animale, elaborarea listei speciilor cu statut de raritate și a algoritmului de prezentare a acestora în ediţia a IV-a a Cărţii Roşii a Republicii Moldova”, finanțat din Fondul Național pentru Mediu.
La seminar au participat studenți ai Facultății de Biologie și Geoștiințe, ciclul Licență, cadre didactice și cercetători științifici – membri ai echipei de implementare a proiectului.
Seminarul a fost deschis de dr. conf. univ. Vitalie Sochircă, decanul Facultății de Biologie și Geoștiințe, cu un mesaj de salut venind și dr. conf. Ion Roșca, director al Grădinii Botanice Naționale (Institut) „Alexandru Ciubotaru”.
Dr. conf. Lucia Bilețchi, secretar științific al Institutului de Zoologie, a prezentat succint elementele-cheie ale proiectului sus-numit: obiective, coordonatori ai echipelor de implementare, grupurile de activități, buget.
În continuare, publicul a fost informat privind speciile de plante rare din habitatele stepice din Republica Moldova (dr. conf. Veaceslav Ghendov), starea actuală a unor specii de plante rare din habitatele forestiere și de tufărișuri din Republica Moldova (dr. conf. Aliona Miron), speciile de pești cu statute de raritate din Republica Moldova și factorii provocatori ce cauzează declinul lor populațional (dr.hab. conf. Dumitru Bulat), specii de nevertebrate din Cartea Roșie a Republici Moldova (dr.hab. conf. Galina Bușmachiu), importanța protecției speciilor rare de vertebrate terestre (dr.hab. conf. Victoria Nistreanu).
Astfel, cercetătorii Institutului de Zoologie și cei ai Grădinii Botanice Naționale (Institut) „Alexandru Ciubotaru” și-au propus ca scop diseminarea informaţiei ştiinţifice privind starea speciilor de plante, fungi și animale pe teritoriul Republicii Moldova, necesitatea protecției mediului și conservării biodiversității.