Moldova, str. M. Kogălniceanu 65, MD-2009
+373 22 244 324
fbg@usm.md

Evenimente

Universitatea de Stat din Moldova

Un succes și o recunoaștere internațională a cercetării din Republica Moldova

Academicianul, Profesorul Universității de Stat din Moldova Maria Duca a primit pe data de 22 iunie 2022 Premiul Pustovoit, care este cea mai mare distincție de onoare acordată de Asociația Internațională pentru Floarea-soarelui persoanelor care au stimulat dezvoltarea culturii de floarea-soarelui și au îmbogățit literatura de specialitate, aducând contribuții remarcabile în cercetarea teoretică sau aplicată din domeniul geneticii, ameliorării, fiziologiei, chimiei, fitopatologiei, entomologiei, tehnologiei uleiului etc.

STUDENȚI ȘI PROFESORI AI FACULTĂȚII DE BIOLOGIE ȘI PEDOLOGIE AU PARTICIPAT LA ZIUA NISTRULUI

Mai mulți studenți și profesori de la Facultatea de Biologie și Pedologie a Universității de Stat din Moldova au participat la Ziua Nistrului.
Evenimentul a fost organizat de către Centrul Național de Mediu cu suportul Programului Black Sea Young Ambassadors, în parteneriat cu proiectul Grădina Școlară susținut de către Uniunea Europeană. Acesta a fost precedat de o campanie de informare realizată pe baza Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 814 din 17 octombrie 2017


SCHIMB DE EXPERIENȚĂ: UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA – UNIVERSITATEA „ȘTEFAN CEL MARE” DIN SUCEAVA, ROMÂNIA

În perioada 12-16 mai 2022 dl Vladislav Grati, asistent universitar la Departamentul „Științele Solului, Geografie, Geologie, Silvicultură și Design” a realizat un stagiu de documentare în România la Universitatea „Ștefan cel Mare” din municipiul Suceava. În cadrul stagiului la Facultatea de Silvicultură a predat ore de curs și a asistat la orele de curs predate la disciplinele „Amenajarea pădurilor” și „Dendrometrie”. În cadrul cursului „Amenajarea pădurilor” a ținut o prelegere cu tema: Stabilirea vârstei exploatabilității la arborete. La disciplina „Stațiuni forestiere” a participat la aplicații practice pe teren, în cadrul fondului forestier al Ocolului silvic Adâncata


FLOAREA-SOARELUI ÎN VIZORUL CERCETĂTORILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA, TURCIA ȘI CHINA

Peste 100 de cercetători, s-au reunit, la 29 aprilie curent, în cadrul simpozionului internațional Belt and Road: International Symposium on Sunflower Pest Control, organizat în format online de Universitatea Agricolă din Inner Mongolia (China), în parteneriat cu Universitatea Trakya (Turcia) și Universitatea de Stat din Moldova. Evenimentul a avut drept scop crearea unei platforme de discuții dintre tinerii cercetători 


STUDENT USM PENTRU O ZI

În cadrul evenimentului 𝑺𝒕𝒖𝒅𝒆𝒏𝒕 𝑼𝑺𝑴 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒐 𝒛𝒊, elevii pasionați de biologie au avut posibilitatea să cunoască diversitatea ofertei educaționale a facultății Biologie și Pedologie. Pe 7 aprilie, peste 40 de elevi de la Liceul de Creativitate și Inventică “Prometeu-Prim” împreună cu profesoara de biologie dna Tatina Platon s-au familiarizat cu programele de studii ale facultății dar au si realizat și un șir activități practice în laboratoarele didactice ale departamentului Biologie și Ecologie.


STUDENT USM PENTRU O ZI

În perioada 21 -31 martie Universitatea de Stat din Moldova invită elevii să fie 𝑺𝒕𝒖𝒅𝒆𝒏𝒕 𝑼𝑺𝑴 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒐 𝒛𝒊. În cadrul acestui eveniment elevii din mai multe instituții de învățământ preuniversitar au făcut cunoștință cu oferta educațională a facutlății Biologie și Pedologie, USM.
Pe 23 martie elevii de la liceul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” ghidați de dna dr Moldovan Ana au avut posibilitatea să cunoască lumea microscopică în cadrul orei de Microbiologie.
Elevii pasionați de biologie …


PREMIERĂ PENTRU ȚARA NOASTRĂ: a fost amenajat un laborator de ultimă generație care permite cercetarea în domeniul micropropagării plantelor, înrădăcinarea, multiplicarea și dezvoltarea lor.

  • Laboratorul „Vitrohub” se află în cadrul Facultății de Biologie și Pedologie a Universității de Stat din Moldova. A fost fondat în anul 2021, la inițiativa companiei „Euroalun”.
  • Este unicul de acest gen în Moldova.
  • Este dotat cu tehnologii de ultimă generație, care permit o precizie înaltă. 
  • Aici au acces și studenții de la Facultatea de Biologie și Pedologie, iar după absolvirea facultății, cei mai buni studenți sunt angajați


„ÎNTREAGA VIAŢA PRIN INSTRUIRE ȘI NICIDECUM O SINGURĂ INSTRUIRE PENTRU ÎNTREAGA VIAŢĂ”

„Știința în Republica Moldova are viitor”, afirmă cu mândrie Petru Ciorba, doctorand la anul III, Școala Doctorală Științe Biologice, Geonomice, Chimice și Tehnologice, specialitatea Ecologie. Cercetarea pe care o realizează cu multă pasiune se referă la studiul calității apei și impactul asupra sănătății umane. Despre experiența sa, dar și planurile pentru viitor, aflăm din interviul ce urmează.


Sesiunea Națională cu participare internațională de comunicări științifice studențești, ediția a XXVI-a, Atelierul Biologie și Pedologie, 25 februarie 2022

Vineri, 25 februarie 2022, în regim on-line, pe platforma Google Meet s-a desfășurat Atelierul Biologie și Pedologie, din cadrul Sesiunii Naționale cu Participare Internațională de Comunicări Științifice Studențești, ediția a XXVI-a. În cadrul ședinței de deschidere Decanul Facultății de Biologie și Pedologie, dr., conf. univ., Vitalie Sochircă, a salutat prezența cadrelor didactice și a studenților dorindu-le celor din urmă mult succes și rezultate frumoase în cadrul conferinței. Sesiunea de deschidere a fost onorată de prezența Dnei acad., dr. hab., prof univ., Duca Maria care a adus cuvinte de felicitare și încurajare în adresa studenților…


RECTORUL UNIVERSITĂȚII DE STAT DIN MOLDOVA, ÎN VIZITĂ DE LUCRU LA UNIVERSITATEA „ȘTEFAN CEL MARE” DIN SUCEAVA

Rectorul Universității de Stat din Moldova (USM), Igor ȘAROV și decanul Facultății de Biologie și Pedologie a USM, Vitalie SOCHIRCĂ au efectuat în perioada 16-18 februarie a.c., o vizită de lucru în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” (USV) din Suceava, România.


STUDENȚII USM LA CONFERINȚA „STAREA PĂDURILOR REPUBLICII MOLDOVA: LEGĂTURI ÎNTRE OAMENI, BIODIVERSITATE ȘI PĂDURI”

Recent, la Colegiul de Ecologie din Chișinău s-a desfășurat Conferința Științifică Internațională „Starea pădurilor Republicii Moldova: legături între oameni, biodiversitate și păduri” la care au participat studenții Mihail Cheibaș și Logan Constantin (Silvicultură și grădini publice) și Dorian Tanasiuc (Arhitectură peisajeră și amenajarea spațiilor verzi). studenții au fost ghidați de doctorîn biologie, lector Gheorghe Florenta. Bravo!!!


Patru studenți doctoranzi ai USM – câștigători ai Bursei de Excelență a Guvernului și ai Bursei pe Domenii Științifice

Patru studenți doctoranzi ai Universității de Stat din Moldova (USM) vor beneficia în acest an de Bursa de excelență a Guvernului şi de Bursa pe domenii științifice.
Executivul a aprobat în ședința de astăzi, 12 ianuarie, lista studenților doctoranzi, învingători ai concursului de acordare a Burselor nominalizate.
Conform hotărârii, Bursa de excelență a Guvernului, în cuantum de 2500 de lei, va fi acordată următorilor studenți doctoranzi ai USM:


Studentul Cristian Mînzat, de la programul de studii „Biologie moleculară”, anul III, a venit cu o idee inedită

Un laborator din Oakland, California (bioartbot.org/about) oferă șansa oricărui doritor să se distreze cu biologia. Ei propun „tipărirea” cu ajutorul unui manipulator și a unor bacterii Escherichia coli modificate genetic a imaginilor create la calculator după o grilă specială. Cristian le-a expediat și el o imagine. Rezultatul este uimitor!

Felicitări pentru Cristian din partea colectivului facultății de Biologie și Pedologie!

Inspirație și curaj tuturor studenților!

Decanatul facultății


12 MEDALII DE AUR PENTRU CERCETĂTORII UNIVERSITĂȚII DE STAT DIN MOLDOVA LA SALONUL INTERNAȚIONAL INVENTCOR,DEVA, ROMÂNIA

Cercetătorii Universității de Stat din Moldova au participat în perioada 16-18 decembrie 2021 la Salonul Internațional INVENTCOR, organizat de Asociația CORNELIUGROUP cercetare-inovare în colaborare cu Asociația Română pentru Tehnologii Alternative A.R.T.A. Sibiu, aflat la cea de-a II-a ediție salonul a avut drept scop dezvoltarea și promovarea spiritului creativ-inovativ în rândul tinerilor. La expoziție au participat universități, institute de cercetare, companii, precum și inventatori privați, din 16 țări care au prezentat mai mult de 300 de lucrări.



5 MEDALII DE AUR, 4 MEDALII DE ARGINT, 6 MEDALII DE BRONZ ȘI PREMIUL MARE AL AGEPI LA CATEGORIA „CEA MAI BUNĂ INVENȚIE” AU FOST OBȚINUTE DE USM LA EXPOZIȚIA INTERNAȚIONALĂ SPECIALIZATĂ „INFOINVENT 2021”

Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT” a avut loc în perioada 17-20 noiembrie 2021, on-line. Acest eveniment este organizat o dată la doi ani de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD) și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) și are drept scop susținerea și promovarea activității de cercetare și inovare, atragerea investițiilor în domeniul inovării și transferului tehnologic, dezvoltarea cooperării tehnico-științifice atât la nivel național, cât și cel internațional … citește mai mult


UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA ȘI ASOCIAȚIA OBȘTEASCĂ „LUMINA RENAȘTERII OMULUI – LURENOM” AU SEMNAT UN ACORD DE PARTENERIAT

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor ȘAROV și președintele Asociației Obștești „Lumina Renașterii Omului – LuRenOm”, Alexandru V. SAINSUS au semnat astăzi, 3 decembrie, un acord de parteneriat. La eveniment a mai participat și decanul Facultății de Biologie și Pedologie, Vitalie SOCHIRCĂ … citește mai mult


PREMIUL ACADEMIEI ROMÂNE ,,ION IONESCU DE LA BRAD” ÎN ANUL ACESTA A FOST ACORDAT DNEI ACADEMICIAN MARIA DUCA, PROF. UNIV., ȘEF CENTRU GENETICĂ FUNCȚIONALĂ A USM

La finele fiecărui an, în luna decembrie, la ședința solemnă a Adunării Generale a Academiei Române are loc decernarea premiilor, oferite savanților din România și românilor de pretutindeni, pentru cicluri de lucrări și rezultate performante în domeniile asociate cu fiecare dintre Secțiile științifice, precum și pentru contribuție substanțială la dezvoltarea culturii și științei … citește mai mult


CONSILIUL PROFESORAL AL FACULTĂȚII DE BIOLOGIE ȘI PEDOLOGIE S-A ÎNTRUNIT ÎN ȘEDINȚĂ

Rectorul USM conf. univ., dr. Igor Șarov a participat la ședința Consiliului profesoral al Facultății de Biologie și Pedologie (FBP), care s-a desfășurat în format mixt. Întrunirea a fost prezidată de decanul Facultății Vitalie Sochircă dr., conf. univ.
… citește mai mult


FACULTATEA DE BIOLOGIE ȘI PEDOLOGIE A CONTRIBUIT LA ÎNVERZIREA BAZEI DE PRACTICI A USM DIN SATUL BĂDRAGII VECHI, RAIONUL EDINEȚ

Tradițional, colectivul profesoral și studențesc al Facultății de Biologie și Pedologie a Universității de Stat din Moldova (USM) se implică activ în acțiuni de înverzire a plaiului.
La 13 noiembrie 2021, studenți și profesori au participat la Ziua națională de înverzire a plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, în cadrul unor întreprinderi și ocoale silvice … citește mai mult


 


AURELIA CRIVOI, PROFESOR UNIVERSITAR, DOCTOR HABILITAT ÎN BIOLOGIE – PERSONALITATE DEVOTATĂ EDUCAȚIEI ȘI ȘTIINȚEI

Aurelia CRIVOI, prof. univ., dr. hab., cu ocazia aniversării a 75-a, care coincide, în mod fericit, cu aniversarea similară a USM. La solemnitate a participat Rectorul Universității de Stat din Moldova, conf. univ., dr. Igor ȘAROV, conducerea Facultății de Biologie și Pedologie, directorii unor institute și centre de cercetare din domeniul Științelor Biologice, Medicale, Geonomice și ale Mediului, reprezentanți ai comunității academice din țara noastră … citește mai mult