FLOAREA-SOARELUI ÎN VIZORUL CERCETĂTORILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA, TURCIA ȘI CHINA

Peste 100 de cercetători, s-au reunit, la 29 aprilie curent, în cadrul simpozionului internațional Belt and Road: International Symposium on Sunflower Pest Control, organizat în format online de Universitatea Agricolă din Inner Mongolia (China), în parteneriat cu Universitatea Trakya (Turcia) și Universitatea de Stat din Moldova. Evenimentul a avut drept scop crearea unei platforme de discuții dintre tinerii cercetători 


STUDENT USM PENTRU O ZI

În cadrul evenimentului 𝑺𝒕𝒖𝒅𝒆𝒏𝒕 𝑼𝑺𝑴 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒐 𝒛𝒊, elevii pasionați de biologie au avut posibilitatea să cunoască diversitatea ofertei educaționale a facultății Biologie și Pedologie. Pe 7 aprilie, peste 40 de elevi de la Liceul de Creativitate și Inventică “Prometeu-Prim” împreună cu profesoara de biologie dna Tatina Platon s-au familiarizat cu programele de studii ale facultății dar au si realizat și un șir activități practice în laboratoarele didactice ale departamentului Biologie și Ecologie.


STUDENT USM PENTRU O ZI

În perioada 21 -31 martie Universitatea de Stat din Moldova invită elevii să fie 𝑺𝒕𝒖𝒅𝒆𝒏𝒕 𝑼𝑺𝑴 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒐 𝒛𝒊. În cadrul acestui eveniment elevii din mai multe instituții de învățământ preuniversitar au făcut cunoștință cu oferta educațională a facutlății Biologie și Pedologie, USM.
Pe 23 martie elevii de la liceul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” ghidați de dna dr Moldovan Ana au avut posibilitatea să cunoască lumea microscopică în cadrul orei de Microbiologie.
Elevii pasionați de biologie …


PREMIERĂ PENTRU ȚARA NOASTRĂ: a fost amenajat un laborator de ultimă generație care permite cercetarea în domeniul micropropagării plantelor, înrădăcinarea, multiplicarea și dezvoltarea lor.

  • Laboratorul „Vitrohub” se află în cadrul Facultății de Biologie și Pedologie a Universității de Stat din Moldova. A fost fondat în anul 2021, la inițiativa companiei „Euroalun”.
  • Este unicul de acest gen în Moldova.
  • Este dotat cu tehnologii de ultimă generație, care permit o precizie înaltă. 
  • Aici au acces și studenții de la Facultatea de Biologie și Pedologie, iar după absolvirea facultății, cei mai buni studenți sunt angajați


„ÎNTREAGA VIAŢA PRIN INSTRUIRE ȘI NICIDECUM O SINGURĂ INSTRUIRE PENTRU ÎNTREAGA VIAŢĂ”

„Știința în Republica Moldova are viitor”, afirmă cu mândrie Petru Ciorba, doctorand la anul III, Școala Doctorală Științe Biologice, Geonomice, Chimice și Tehnologice, specialitatea Ecologie. Cercetarea pe care o realizează cu multă pasiune se referă la studiul calității apei și impactul asupra sănătății umane. Despre experiența sa, dar și planurile pentru viitor, aflăm din interviul ce urmează.


Sesiunea Națională cu participare internațională de comunicări științifice studențești, ediția a XXVI-a, Atelierul Biologie și Pedologie, 25 februarie 2022

Vineri, 25 februarie 2022, în regim on-line, pe platforma Google Meet s-a desfășurat Atelierul Biologie și Pedologie, din cadrul Sesiunii Naționale cu Participare Internațională de Comunicări Științifice Studențești, ediția a XXVI-a. În cadrul ședinței de deschidere Decanul Facultății de Biologie și Pedologie, dr., conf. univ., Vitalie Sochircă, a salutat prezența cadrelor didactice și a studenților dorindu-le celor din urmă mult succes și rezultate frumoase în cadrul conferinței. Sesiunea de deschidere a fost onorată de prezența Dnei acad., dr. hab., prof univ., Duca Maria care a adus cuvinte de felicitare și încurajare în adresa studenților…


RECTORUL UNIVERSITĂȚII DE STAT DIN MOLDOVA, ÎN VIZITĂ DE LUCRU LA UNIVERSITATEA „ȘTEFAN CEL MARE” DIN SUCEAVA

Rectorul Universității de Stat din Moldova (USM), Igor ȘAROV și decanul Facultății de Biologie și Pedologie a USM, Vitalie SOCHIRCĂ au efectuat în perioada 16-18 februarie a.c., o vizită de lucru în cadrul Universității „Ștefan cel Mare” (USV) din Suceava, România.


STUDENȚII USM LA CONFERINȚA „STAREA PĂDURILOR REPUBLICII MOLDOVA: LEGĂTURI ÎNTRE OAMENI, BIODIVERSITATE ȘI PĂDURI”

Recent, la Colegiul de Ecologie din Chișinău s-a desfășurat Conferința Științifică Internațională „Starea pădurilor Republicii Moldova: legături între oameni, biodiversitate și păduri” la care au participat studenții Mihail Cheibaș și Logan Constantin (Silvicultură și grădini publice) și Dorian Tanasiuc (Arhitectură peisajeră și amenajarea spațiilor verzi). studenții au fost ghidați de doctorîn biologie, lector Gheorghe Florenta. Bravo!!!


Patru studenți doctoranzi ai USM – câștigători ai Bursei de Excelență a Guvernului și ai Bursei pe Domenii Științifice

Patru studenți doctoranzi ai Universității de Stat din Moldova (USM) vor beneficia în acest an de Bursa de excelență a Guvernului şi de Bursa pe domenii științifice.
Executivul a aprobat în ședința de astăzi, 12 ianuarie, lista studenților doctoranzi, învingători ai concursului de acordare a Burselor nominalizate.
Conform hotărârii, Bursa de excelență a Guvernului, în cuantum de 2500 de lei, va fi acordată următorilor studenți doctoranzi ai USM: